"Hace 80 años Alfonso XIII se fue a Roma. ¿Donde irá Felipe de Borbón?", PDF Imprimir E-mail
Monarquía - Casa irreal
Escrito por Servimedia / Joan Tardá   
Domingo, 10 de Abril de 2011 05:38

Alfonso XIIEl diputado de ERC Joan Tardá retrata la monarquía española como "cómplice" de sucesivas dictaduras y reprocha el rey Juan Carlos la "cobardía" de no haber sometido a referéndum la institución, legitimada por una decisión de Francisco Franco.

Tardà hace estas reflexiones en su blog, con motivo del 80 aniversario de las elecciones municipales del 12 de abril de 1931, cuyo resultado motivó el exilio de Alfonso XIII y la proclamación de la República.

 

"Hace 80 años Alfonso XIII se fue a Roma. ¿Donde irá Felipe de Borbón?", se pregunta el político republicano en su artículo.

A su juicio, "el pecado original" de la monarquía borbónica postfranquista "no radica sólo" en que el Rey "hubiera jurado los

 Principios Fundamentales del Movimiento" y "colaborado activamente" con la dictadura.

Ese colaboracionismo, señala, es ya proverbial puesto que Alfonso XIII también fue afín al régimen dictatorial de Primo de Rivera.

"El verdadero pecado original radica en la cobardía de la institución por no exigir que fuera la ciudadanía quien, a través de un referéndum, optara por la institución patrocinada por el dictador o el régimen constitucional republicano abatido por la violencia militar", señala.

Según Tardà, en estos 30 años de recuperación de la democracia, la monarquía no ha hecho "un mínimo gesto de reconocimiento de esta mácula" que "los perseguirá como impostores de la democracia".

El diputado denuncia un "plan de transición dinástico" que prevé que Felipe de Borbón "pueda aparecer ante la ciudadanía plenamente liberado, deshecho y redimido del pecado original".

Esta "operación limpieza" se ejecuta "desde hace años" gracias a una "conjura de silencios y obstrucciones del control parlamentario de la Casa Real" apoyada por partidos políticos y medios de comunicación y alentada por la "indolencia de una buena parte de la intelectualidad" que identifican el "juancarlismo" con un sinónimo de "garantías para el sistema democrático".

Pero "los tiempos han cambiado", señala Tardà, y hoy la monarquía está "fuera de la modernidad" y se dedica a la "exhibición". "Sólo puede ofrecerse al mercado como empresa de marketing publicitario del Estado".

Y todo ello, "sin ningún tipo de legitimidad", porque Felipe de Borbón, "educado como un burgués complacido", que no puede agarrarse a la "épica" que rodea la figura de su padre, "lo tiene peludo".

------------------------

 

Fa 80 anys Alfons XIII se'n va anar a Roma. On anirà Felipe de Borbón?

 


 El pecat original de la monarquia borbònica a l'Estat espanyol postfranquista no radica només en el fet que Juan Carlos de Borbón hagués jurat els Principios Fundamentales del Movimiento i  hagués col•laborat activament amb la Dictadura (cal recordar la seva complicitat activa, per exemple, en l'acte celebrat l'octubre de 1975 a Madrid en copresidir  d'adhesió a Franco després de l'afusellament de Juan Paredes Manot "Txiqui" (i quatre ciutadans més antifeixistes el setembre d'aquell mateix any). El veritable pecat original rau en la covardia de la institució per no exigir que fos la ciutadania qui a través d'un referèndum optés per la institució patrocinada pel Dictador o el règim constitucional republicà abatut per la violència militar. Ni aleshores ho reclamaren ni, al llarg dels darrers trenta anys, han fet un mínim gest de reconeixement d'aquesta màcula que sempre els perseguirà com a impostors de la democràcia.
D'aquí que, poques hores abans de commemorar el 80è aniversari d'aquelles eleccions municipals del dia 12 d'abril que comportaren la proclamació de la República i el consegüent exili d'Alfons XIII, còmplice també del dictador Primo de Rivera, convingui recordar d'on vénen els Borbons d'avui i, sobretot, on són.
El pla de transició dinàstic preveu que el fill del Cap d'Estat, el ciutadà Felipe de Borbón, pugui aparèixer davant de la ciutadania plenament alliberat, desempallegat i redimit del pecat original. De fet, l'operació "neteja" fa anys que s'està aplicant com a producte de la conxorxa de silencis i d'obstruccions  al control parlamentari de la Casa Reial per part dels partits polítics espanyols i catalans majoritaris, gràcies també a la indolència d'una bona part de la intel•lectualitat i, finalment, a partir de la col•laboració dels mitjans de comunicació i de l'elit periodistes i opinadors que han creat escola en els darrers trenta anys,  retribuïts per contribuir a  crear el discurs  del "juancarlismo" com a sinònim  d'un imaginari de garanties per al sistema democràtic.
No obstant, els temps han canviat. Avui per avui, el règim monàrquic a l'Estat espanyol és un gegant  de Festa Major, de cartró, una institució situada,  per raons d'adn inherents a la insttitució, fora de la modernitat, feta per a l'exhibició, que sols pot oferir-se al mercat com a empresa de màrqueting publicitari de l'Estat.
Això sí, sense cap mena de legitimitat. Per la qual cosa, Felipe de Borbón, que ha estat educat com un burgès complagut, a qui ni tan sols podran empeltar-li cap mena d'èpica com al pare, ho té pelut. A no ser que opti per no continuar la mateixa farsa que el seu pare,  tot reclamant que sigui la ciutadania qui el  legitimi.  Si no ho fa, tard o d'hora, la història li demanarà comptes. El seu besavi, Alfons XIII, ben segur que mai no hagués  pensat d'haver d'acabar a Roma. "Torres més altes han caigut", que deia la meva àvia!

----------------------

Fuente: Blog de Joan Tardá: 

 

 Vídeos "monárquicos"

Mensaje de JC Borbón 2010

Mensaje de Navidad 2010  

  

Cómo hizo su fortuna Juan Carlos I

Cómo hizo su fortuna

Juan Carlos de Borbón